VOG nodig als onderdeel van sollicitatieprocedure? Doe snel online een aanvraag

vog aanvragen

Tegenwoordig is het een volkomen normaal verschijnsel: als je solliciteert naar een bepaalde functie, dan wordt van je gevraagd om een zogeheten VOG aan te vragen. De afkorting VOG staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Een VOG aanvragen doe je meestal als laatste stap in zo’n sollicitatieproces. Zo bezien kun je het bijna als een formaliteit beschouwen. Toch wordt een klein percentage van de VOG-aanvragen afgewezen door Justis, de overheidsdienst die alle aanvragen verwerkt. Waarom een afwijzing kan gebeuren lees je verderop in dit artikel. Eerst lees je meer over waar het idee van VOG’s überhaupt vandaan komt. 

Waar komt het idee van VOG’s vandaan?

Al vele jaren zoeken werkgevers naar manieren om de betrouwbaarheid van hun personeel te waarborgen. Zo weten ze zo zeker mogelijk dat er discreet met bedrijfsinformatie wordt omgegaan. Ook maakt een organisatie met betrouwbaar personeel een goede indruk naar de buitenwereld toe. Los daarvan is het in diverse sectoren voor alle personeelsleden verplicht om een VOG te kunnen overhandigen. Denk hierbij vooral aan werkvelden waarin betrouwbaarheid extra belangrijk is. Dat zijn onder meer plekken waar gewerkt wordt met kwetsbare personen, grote sommen geld en gevoelige gegevens.

Hier hangt het resultaat van je aanvraag van af

Heb je een VOG-aanvraag ingediend? Dan is het goed om te weten dat deze aanvraag twee mogelijke uitkomsten kent. Je verklaring kan worden toegekend of worden afgewezen. Om tot deze uitkomst te komen kijkt Justis eerst naar je strafblad. Als daar niets op staat, dan krijg je je VOG altijd. Staat hier wel een delict op, maar valt deze buiten de terugkijktermijn (die meestal vier jaar bedraagt), dan zit je ook goed. Wanneer je echter een misdrijf hebt gepleegd binnen deze terugkijktermijn, dan kun je er rekening mee houden dat je VOG-aanvraag niet gehonoreerd zal worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *